Work And Study Nedir? – İrlanda’da Work and Study

Work And Study Nedir?

İrlanda Work and Study

Özellikle yurtdışına dil eğtimine gitmek isteyen ama nereye nasıl gitmesi gerektiğine karar veremeyen arkadaşlarım. Sizlere bu yazıda Work and Study nedir ondan bahsedeceğim.
Geçen yıl tanıştığım bir arkadaşım var: Mert.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun.Ben tanıştığımda Amerika’daydı. Orada bir Work and Travel ve dil okulu macerası oldu. Buraya geldikten sonra okulunu bitirdi ve Work and Study programı ile İrlanda’ya gitti. Ama nasıl gitti?

Amerika’dan buraya geldiği andan itibaren kendini geliştirmek adına en yararlı sorumuzu ”bir sonraki adım ne?” sorusunu araştırmaya başladı.
Düşününce en doğru kararı vereceğinden zaten emindim. Bir sonraki adımını ben de dört gözle bekliyordum ki bir gün Mert aradı ve ”Buse ben Dublin’e gidiyorum” dedi. Mert şu an Dublin’de.
O Amerika’dan döndü ben gittim, ben geldim, o gitti. Bizim Mert ile sürekli olarak görüşememe sıkıntımız var. Ama olsundu. Ben yine de çok sevindim gitmesine.
Bakalım nasıl gitmiş ?
Mert Work and Study ile ilgili sorularımızı yanıtladı. Work and Study nedir, nasıl gidilir hepsini anlattı. Başlayalım.

İrlanda Gezilecek Yerler

Öncelikle Work and Study Nedir?

Work and Study, dünyanın belirli ülkelerinde geçerli olan, öğrencilere okudukları süreçte çalışma izni de veren öğrencilerin hem okuyup hem de part time olarak yasal çalışabilmelerine imkan sağlayan bir eğitim programıdır. Work and Study nedir sorusunun cevabı kısaca bu şekilde.

İrlanda’da Work and Study Programı Nedir?

İrlanda Avrupa’nın gelişen, refah ve yaşam standartları yükselen ülkelerinden birisi. İngiltere ile olan tarihi süreçlerinden dolayı ana dili İngilizce olan küçük huzurlu , sıcakkanlı bir Avrupa ada ülkesi olarak tanımlayabilirim İrlandayı.

Burada onlarca dil okulu var. Sizlere istediğiniz süre zarfında okuma ve dil öğrenme imkanı veriyorlar. ister 1 aylık isterseniz 1 yıllık okullara müracaat edebilirsiniz. Çok fazla okul var ama bu programı Work and Study yapmak istiyorsanız bu ülkede en az 6 aylık bir dil kursuna başvurmanız gerekmekte. 6 aylık dil kursuna kayıt olduğunuzda sizlere 8 aylık vize veriliyor ve part time (20 saat) çalışma izniniz oluyor. Haftalık 20 saat tabii ki. Bu 8 ayın 6 ayı okul ve kalan 2 ayı sizin tatil süreniz. Bu tatil sürenizde dilerseniz full time çalışabilirsiniz yada okul süresince 1-2 haftalık izinler alıp bu tatilinizi bu şekilde kullanabilirsiniz.

Work and Study Programına Katılmaya Nasıl Karar Verdin?

Amerikadan gelmiştim ve harika bir tecrübe edinmiştim . Artık rotamı değiştirme zamanım gelmişti .Başta Yeni Zellanda’yı düşünüyordum fakat çok uzak olduğunu düşündüm . Aldığım tavsiyeler ve araştırmalar sonucu İrlanda’ya gelme kararı aldım . Nedenlerine gelirsek İrlanda kültürü ve insanlarının diğer avrupa ülkelerine nazaran bizim kültürümüze daha yakın olması . İrlandada okuyan birkaç kişiyi buldum ve onların fikirlerini aldım. Olumlu geri dönüşler almıştım. Burayı seçmemin en önemli faktörlerinden birisi de yasal çalışma iznin olması ve asgari ücretin yüksek olması (Saatlik 9.8 Euro ).Yani haftada 20 saat dil kursuna gittiğimizde haftalıkta 20 saat çalışabilirseniz kendinizi çevirebiliyorsunuz.

Peki İrlanda Vizesi Nasıl Alınır?

Öncelikle İrlanda’da onlarca dil okulu mevcut. Bunu az önce de söylemiştim. Birçoğu tamamen kar amacı güden kuruluşlar, işletenler. İrlandalı bile değiller. Bu okulların kalitesi çok yüksek değil ve vize almada sıkıntı yaşatabiliyorlar. Bunun dışında en önemli faktörlerden birisi de Türkiyede çalıştığınız acente . Acentenin tecrübesine göre sizi doğru yönlendirmesi okul seçiminde profesyonel yaklaşması , olmucak işe ”biz hallederiz” deyip para kazanma odaklı olması gibi etkenler önemli. Ben ”Boğaziçiedu” şirketinden Esma Hanım ile çalıştım gerek yönlendirmeleri sonucu kayıt olduğum okul gerekse güler yüzlü ve güvenilir çalışma prensiplerinden oldukça memnun kaldığım için burada isimlerinden rahatlıkla bahsedebilirim. Vize sürecinde sponsorunuzun gelir durumu ve maddi dokumanlarına dikkat ediyorlar . Sicil kaydınızı istiyorlar . Kendinizi okul süresince idare ettirebilecek bir parayı bankada göstermeniz oldukça önemli . Bu parayı borç alıp vizeyi aldıktan sonra geri verebilirsiniz . Yıllık 7 bin euro civarı istiyorlar . 6 ay okulda kalacağınızı düşünürsek 3500 euro göstermeniz yeterli .

Bize Yanında Kaldığın Aileden Bahseder Misin?

Birçok öğrenci alışma sürecinde ilk geldiğinde Host Family olarak geçen ailelerin yanında kalıyorlar. Malum Dublin’de ev kiraları çok pahalı. 2 hafta ya da bir ayın sonunda isterseniz “Host family”nin yanında kalmaya devam edebilir yada kendiniz ayrı bir paylaşımlı eve çıkmayı düşünebilirsiniz. Host familyler genelde kontrol edilen güvenilir aileler aylık fiyatları şartlara ve imkanlara göre değişken olup 600 ile 850 euro arasında değişiyor.

Kaldığım host familyi okulum ayarlamıştı .Dublinin şehir merkezine 50 dk uzaklığında bir ailenin yanında kaldım. Jimmy&Bernie ikisi de birbirinden sevimli harika bir çiftti . Aksam yemeklerini, kahvaltıları birlikte yerdik ve sıcakkanlı ve sevecen olmalarından dolayıda sık sık konuşurduk . İngilizce pratiği olarak gerçekten inanılmaz bir alıştırma . Bunun yanında kendi kültürleri ve tarihleri hakkında birçok bilgiyi de benimle paylaşmaktan kaçınmadılar. Birlikte televizyon izlediğimiz zamanlarda oranın televizyon programları ve televizyon kültürü hakkında da birçok fikre sahip oldum .Bernie kültürüne ait şeyleri benimle paylaşmayı çok severdi sabahları sütlü çay içerdik . Hatta bi keresinde meşhur likörleri olan Baileys ile harika bir Irish coffee yapmıştı ve yapımını göstermişti . Belkide bir kültürü tanımanın en güzel yolu o kültürün bir parçası olan insanlarla olabildiğince fazla zaman geçirmekten geçiyor.Ama hostfamily fiyatları biraz yüksek olması nedeniyle sonraki ay kendim paylaşımlı bir eve çıktım . Genelde avrupa ülkesinden ve ya Japonyadan gelen para birimi değerli ülkelerden gelen öğrenciler host family ile kalıyorlar.Bence alışma sürecinde en az 2 hafta kalınması gereken güzel bir tecrübe .

İrlanda’da Çalışma İmkanları ? -İrlanda’da İş İmkanları

Öncelikle 6 aylık bir kursla geldiğinizi düşünürsek part time ( stamp 2 ) çalışma izniniz oluyor . Ama bunun için burada GNİB kartınız ve PPS numaranız olması şart.Bunlar içinde online sitelerinden randevu almanız gerekiyor. GNİB kartı sizin buradaki oturma izniniz oluyor . Online randevu bulması zor olabiliyor . Günün belirli saatlerinde siteyi kontrol edip boş olan günlerden birini almanız gerekir. Randevu zamanı oturma izniniz için 300 euro ödemeniz gerekmekte .Olabildiğince kısa sürede bulmanız gerekir çünkü GNIB kartı olmadan PPS numarası alamazsınız . PPS numarasıda sizin buradaki çalışmanızı sağlıyacak olan kart. Bu numarayı çalışıcağınız yere vermeniz gerekiyor onlarda banka hesabı üzerinden bu numarayı kullanarak sizin paranızı yatırıyor.

İrlanda Guinness

Ülke birçok iş imkanına sahip . Gerek teknoloji alanındaki dev şirketlerin genel merkezlerinin burda olması , gerekse birçok pub ve restaurantın olması birçok iş imkanı sunuyor . çalışma tecrübelerine ve kendi girişkenliğinize bağlı olarak iş bulma süreniz ve bulacağınız iş değişebilir . 5 aydır burada olup iş bulamayanda gördüm . Ama ilk geldiği ay işe girenlerde var . Ben geldiğim GNIB randevumu aldım ve çalışmaya başladım . Haftada yaklaşık 20 saat minimum ücrete çalışırsanız aylık elinize 800 euro gibi bir para geçiyor . Bu paranın 400-500 arasının ev kirasına 80 de otobüse gittiğini düşünürsek kalan para sizi ucu ucuna idare edebiliyor . Yemek ve içicecek fiyatları marketlerden alışveriş yaparsanız çok pahalı değil . haftalık 70 euronun rahat yeticeğini düşünüyorum . Bunun yanında part time calışma zninizde 20 saat hakkınız olduğu söylensede ben 20 saatin üzerine çok cıktım ve hatta 50-60 saat çalışanlarda duydum . Hiçbiri hiçbir sıkıntı yaşamıyor .

Şehri biraz dolaşırsanız her yerde restaurantların camlarına asılı iş ilanları bulabilirsiniz gerek Delivery gerekse garson , komi işleri bulmak mümkün.Bunun yanında indeed buranın en popüler iş bulma platformu .

İrlanda Gezilecek Yerler

İrlanda’da Toplam Ne Kadar Harcadın?

Maaliyet hesabına gelirsek. Hepsini euro olarak açıklamak istiyorum malum kurlar hep değişmekte.

Okul tüm evrak ücretleri ile birlikte 3800 euro civarıydı. Bunun yanında 1 aylık host family de konaklamada dahildi .Bunun dışında 150 euro uçak bileti (THY) , 80 euro civarıda bir vize ücreti ödedim . Schengen vizesi kabul edilmiyor kendi vizesini almanız gerekmekte . Bunun dışında 1750 euro civarıda yanıma harçlık almıştım ve en az bu kadar almanızı tavsiye ederim . Çünkü 2 ay iş bulamayabilirsiniz , yeni eve çıktığınızda depozito vermeniz gerekmekte . Mesela 500 kira – 500 depozito gibi . GNIB kartınız içinde 300 euro vermeniz gerekmekte. toplamda 1 aylık konaklama (3 öğün yemek dahil ) , 6 aylık okul, cep harçlığı ve diğer tüm masraflarla birlikte 4500-5000 euro arası bir maliyeti oldu .

Çok önemli bir hatırlamada okulun kalitesi . Çok daha ucuz fiyatlara okullar mevcut ama okul seçiminde kaliteden ödün vermeyin. Sınıflarda sadece Türk ve Brezilyalıların olduğu eğitim değilde para kazanma odaklı olan çok daha ucuz okullar mevcut .Ucuz okullara gidip çok pişman olan insanlar gördüm . Benim okulum ATC language Schools. Öğrenci kalitesi ve eğitim kalitesi oldukça başarılı . Avrupanın heryerinden hatta dünyanın heryerinden çok güzel arkadaşlıklar edinebilirsiniz .

Kısaca Work and Study nedir sorusunun cevabı bu. Tecrübelerim de bu şekilde. Herkese harika bir yurtdışı tecrübesi diliyorum …

İnternet sitesi http://admin
Yazı oluşturuldu 22

Work And Study Nedir? – İrlanda’da Work and Study” için bir görüş

  1. Irlanda’da Akademik y?l program? olarak bilinen 25 hafta dil okuluna kay?t olman?n avantajlar? nelerdi cbd5 r, Work Study program? ile ayn? m?d?r, ucretleri nedir gibi merak ettiginiz sorular?n cevaplar?n? bulabileceginiz bir yaz?.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön